Na kuchyň s rozmyslem

04.03.2019 16:23

Gauč v obývacím pokoji si můžete klidně přesunovat dle libosti. V kuchyni je to ale jiné. Připojení k vodě, kanalizaci, zapojení digestoře, inu, myčku zkrátka musíme nechat tam, kam ji instalatér zapojil. Kuchyň musíme dobře promyslet, aby byla dobrým sluhou, a ne špatným pánem.


Kuchyně Lamont

Pro malé i velké 

Hlavní slovo by měl mít kuchař. Malá hospodyňka ocení nízké zavěšení skříněk, aby nemusela pro každou kořenku lézt po schůdcích. Naopak pokud jste dvoumetrový gurmán, zvažte zvýšení pracovní linky, ať vám příprava jídel nezpůsobí bolesti zad.

Pamatujte, že standardní rozměry jsou jen jednou z možností. Každý jsme jedinečný, tak se nebojte přizpůsobit svou kuchyň obrazu svému.  

Podstatné je také uspořádání kuchyně. Zdá se to jako malichernost, ale není. Praktické a promyšlené rozmístění spotřebičů a ploch ušetří spoustu času a zvýší efektivnost. Je jedno, jaký typ kuchyně si vyberete. Tvar do L, U, rovnou s ostrůvkem, či bez – rozmístění jednotlivých zón si nejprve pořádně promyslete.

A když si nejste jistí, poraďte se s odborníky. Mistři svého oboru jsou výrobci kuchyní Lamont. Proto s nimi také v RD Rýmařov už mnoho let spolupracujeme.

A na co byste měli při plánování své kuchyně pamatovat?

Rozmístění pěti hlavních zón:Lamont

  • Místo pro skladování potravin. Přinesete nákup v tašce a musíte jej někam uložit. Lednici a skříň na trvanlivé potraviny situujte na kraj kuchyňské linky, ideálně vedle sebe nebo nad sebou.
  • Mycí zóna. Chystáte se vařit. Připravíte si suroviny, vyndáte je z lednice na linku a začnete omývat zeleninu, maso – zkrátka cokoli dle chuti a receptu. Zkuste promyslet, zda by se mycí zóna dala umístit vedle zóny pro skladování potravin. To je totiž nejpřirozenější postup. Salát vyndáte z lednice, položíte na linku vedle dřezu, zvadlé listy vyhodíte do koše pod ním, salát omyjete a necháte okapat.
  • Čistá příprava a krájení. Vedle dřezu si nechte prostor pro zpracování čistých surovin. Této části věnujte nejvíce prostoru. Na lince budete vyvalovat těsto na buchty, ale také krájet maso a zeleninu, kterou pak můžete z prkénka rovnou hrnout do hrnce.
  • Ano, následuje vařící zóna. Sporák a trouba. Do těsné blízkosti si uložte hrnce a všechno kuchařské náčiní, ať ho máte pěkně po ruce.
  • A co si navaříte, to si také sníte – tedy nejprve naservírujete v poslední zóně. Doporučujeme nechat si pro tento účel rovněž část pracovní linky. Ke stolu pak můžete nosit už jídlem překypující talíře.

Možná jsme neřekli nic nového, možná je Vám tohle všechno už dávno jasné. A to je skvělé. Pokud jsme Vám ale přece jen trochu poradili a přispěli tak ke spokojenějšímu bydlení, splnil tento článek svůj úkol.

Více k tématu si můžete přečíst v našem dalším článku.



© 2019, RD Rýmařov s.r.o. – všechna práva vyhrazena

vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Mapa stránek | G+

Nahoru ↑